Opozorilo pred zavajujočo ponudbo na portalih s kuponi

Na naslov Združenja escape room dejavnosti Slovenije GIZ ER.SI prejeli kar nekaj pisnih pritožb glede sobe pobega ESCP escape room na Zaloški cesti, ki intenzivno oglašuje igro soba pobega preko portalov s kuponi.

Po navedbah  igralcev (pisna pričevanja hrani Združenje) gre za escape room igro, ki niti najmanj ni podobna primerljivim igram escape room (soba pobega), saj traja največ deset minut. In še bolj zaskrbljujoče je, da ne izpolnuje osnovnih varnostnih pravil. 

Citat 1: “Ko sva želela priti ven je bilo zaklenjeno,”

Citat 2: “Pričakovali smo, da bo escape room tak, kot je običajno (zanimive in logične uganke, in toliko, da igra traja eno uro).  Prišli smo in odpeljali so nas v klet, kjer je bilo nekaj pohištva in natančno dve uganki, ena je bila ključavnica, ki sploh ni bila zaklenjena, druga pa je bila rešitev treh računov.  Vse smo rešili v manj kot desetih minutah, igra pa ni bila niti od daleč podobna igram escape room, kot jih imajo drugi ponudniki v Sloveniji.”  

Poleg tega je pri tem ponudniku prišlo tudi do lažje poškodbe enega od igralcev, a še posebej zaskrbljujoče je, da  igralci nimajo prostega izhoda iz sobe – torej, da se igralce v sobo zaklepa, kar Združenje odločno odsvetuje. Prav tako to ni v skladu s predpisi s področja požarne varnosti.    

Združenje je pozvalo ponudnika, da se pridruži Združenju, kjer nesebično delimo znanje in izkušnje, da bi zagotavljali koakovstne in varne storitve, vendar se ponudnik se na vabilo k pristopu v Združenje 14. januarja in ponovnem vabilu 11. februarja ni odzval.

Spletna stran ponudnika ni v slovenskem jeziku (oz. je le deloma), v opisu podjetja na portalih pa preberemo: “ESCP je večnamensko podjetje. Njihova najbolj znana storitev je Escape room v centru Ljubljane. Poleg Escape rooma nudije še storitve v tattoo studiu in pa polaganje kamna.”   V času trajanja njihove kampanje so na portalih prodali več kot 200 kuponov (100 na Kuponkotu, 49 na 1nadan za drugo igro, prva pa je bila razpordana (več kot 60 kuponov) za igro, ki to ni.  Imetnike kuponov opozarjamo na previdnost.

Pozor torej pred nepreverjenimi ponudbami z “88% popustom” – sami veste, da včasih ponudba zveni preveč dobro, da bi bila resnična. Morda boste res plačali manj, a tisto, kar boste doživeli, še zdaleč ne bo podobno igri, kot jo nudijo preverjeni ponudniki. Morda v escape room po slabi izkušnji sploh ne boste nikoli več želeli – kar pa bi bila velika škoda, kajti DOBER ESCAPE ROOM, ali ODLIČNA SOBA POBEGA je nepozabno in navdušujoče (in seveda povsem varno) doživetje. Ravnanje ponudnika pa povzroča poslovno škodo tudi vsem ostalim, resnim ponudnikom.    

V Združenju escape room dejavnosti GIZ ER.SI si člani prizadevamo, da bi bila naša dejavnost prepoznana kot varna, zabavna, zdrava in navdušujoča zabava za vse generacije. Ker žal soba pobega ESCP ne dosega niti minimalnih standardov, priporočamo:

Preden kupite vstopnico za escape room ali sobo pobega, preverite ali je ponudnik član Združenja GIZ ER.SI  (na spletni strani Združenja, ali pa poiščite logotip Združenja na spletni strani ponudnika, oz. nalepko Združenja v poslovnih prostorih združenja (običajno na vratih). Prav tako lahko o tem povprašate prijatelje, ali pa preverite, kaj o ponudniku pravijo na neodvisnem portalu TripAdvisor (več neodvisnih mnenj, bolj zagotovo se boste res izvrstno zabavali).

Na straneh Združenja pa lahko preberete tudi, kaj odlikuje dobro igro escape room / dobro sobo pobega.