Uradna izjava in poziv Združenja escape room dejavnosti Slovenije GIZ ER.SI ob tragični nesreči v escape roomu na Poljskem, v kateri je življenje izgubilo pet najstnic

V petek, 4. januarja je okoli 17.00 ure se je na Poljskem v mestu Koszalin zgodila tragična nesreča. V podjetju, ki ponuja igre »escape room« je v enem od prostorov prišlo do požara, v prostoru, kjer je potekala igra, pa je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom izgubilo življenje pet deklet, starih 15 let. 25-letnega moškega so odpeljali v bolnišnico s hudimi opeklinami. Zakaj in kako je prišlo do nesreče, še preiskujejo.  (vir: http://time.com/5494472/poland-escape-room-fire/).

Člani slovenskega Gospodarsko interesnega združenja escape room dejavnosti GIZ ER.SI ob tragični nesreči izrekamo najgloblje sožalje svojcem žrtev.

V Sloveniji smo lastniki escape roomov (Enigmarium, MindMaze,The Key, Zmajev Tempelj) prvi na svetu leta 2016 ustanovili gospodarsko interesno združenje escape room dejavnosti GIZ ER.SI, s ciljem, da se v sobah pobega dosledno upošteva varnostne standarde. Od odprtja prve sobe povega leta 2014 do danes ni prišlo do nobene nesreče, kar potrjuje tisoče navdušenih igralcev.  

Člani slovenskega združenja escape room dejavnosti dosledno upoštevamo naslednje napotke:

  1. Igralci morajo imeti vedno prost izhod iz sobe. Če je ključavnica zaklenjena s klasičnim ključem, ni dovolj, da je poleg vrat nameščen SOS ključ, temveč morajo biti vrata odklenjena, da lahko igralci sami kadarkoli odprejo vrata in zapustijo igro.
  2. Če je na vrata nameščena tako imenovana »magnetna« ključavnica, morajo biti opremljena z SOS GUMB oziroma TIPKO, s katero lahko igralci kadarkoli sami odprejo vrata. Še bolje je, če so povezana z alarmnim sistemom, ki vrata odpre avtomatsko. Igralci morajo biti seznanjeni z načinom uporabe tipke/gumba, preden prično z igro.
  3. V kolikor so v prostoru nameščene male kurilne naprave, odvisne od zraka, morajo le-ti biti opremljeni z javljalniki CO, osebje pa poučeno o postopkih ukrepanja.
  4. Pripomočki, s katerimi v igri rokujejo igralci in delujejo na elektriko, so prilagojeni na napetost 12V.
  5. Vse, kar ni del igre, in bi lahko ob nepravilni uporabi povzročilo kakršnokoli nevarnost, je jasno označeno z oznako »ni del igre«.
  6. Igralci so pravili, sos ključem, možnosti izhoda kadarkoli, oznakami »ni del igre« seznanjeni ob podpisu izjave pred samo igro.
  7. Člani Združenja dosledno upoštevajo predpise in pravila, ki jih določa lokalna zakonodaja s požarnega in drugih področij, merodajnih za to dejavnost.

  (drugič posodobljeno 10.1.2019 na skupščini Združenja)

Člani Gospodarskega interesnega združenja escape room dejavnosti GIZ ER.SI spoštujemo varnostne standarde, etični kodeks, skrbimo za vse višji nivo iger, odlično igralno izkušnjo ter prepoznavnost te nove in priljubljene dejavnosti kot varne, zabavne, zdrave in prijetne oblike zabave, kjer se v eni uri zabavne pustolovščine ne zgodi nič nevarnega ali neprijetnega.

»Soba pobega« ali »escape room« je namreč resničnostna igra, v kateri ekipa igralcev (običajno v  sobi, v omejenem času) z medsebojnim sodelovanjem, komunikacijo, logičnim razmišljanjem inan spretnostjo skupaj rešuje raznolike naloge, ob tem razvija pozitivne vrednote ter timske kompetence ter se ob tem predvsem varno in izvrstno zabava.

Ob tragičnem dogodku lastnike in upravljalce iger pobega pozivamo, da na lokalni še naprej dosledno spoštujejo vse varnostne standarde in pravila, ki jih nalaga zakonodaja,  ter priporočila Združenja, na globalni ravni pa je prav tako čas, da se poenotijo in sprejmejo smernice in pravila za kompletno branžo.

Zato lastnike in upravljalce escape roomov po vsem svetu vabimo, da se nam pridružijo kot člani – pišite nam na zdruzenje@escape-room-slovenija.si