29. Junij 2016 – Novinarska konferenca ob ustanovitvi Slovenskega Združenja escape room dejavnosti GIZ ER.SI

“Escape” Igre so obnorele planet

Slovenska podjetja med najboljšimi ponudniki “escape” iger na svetu

“Ste že odigrali “escape room” pustolovščino? Če še niste, zamujate!”, pravijo člani novo ustanovljenega Združenja escape room dejavnosti Slovenije, ki so svoje moči v Združenju GIZ ER.SI strnili s ciljem razvoja trga, kakovosti storitev, skupnega nastopa ter uveljavljanja dobrih poslovnih običajev ter etike. V igrah, ki jih vsak dan spremljajo, namreč vidijo, kako pomembno je sodelovanje!

“Skupaj smo lahko še boljši,” pravijo, saj imamo skupne cilje: “kreirati nepozabna doživetja ter Slovenijo umestiti na igralni zemljevid kot prestolnico najboljših iger pobega!

Igre “Escape Room” so postale najhitreje rastoč segment turizma, ki je kot požar eksplodiral po vsem svetu. Turisti so naveličani pasivne vloge opazovalca – želijo si aktivne vloge. In prav to je “Escape Room” – v tej igri ste v glavni vlogi – VI!

Zato je v Ameriki od leta 2014, ko so se odprle prve sobe (22), do danes (več kot 900), rast skoraj 4.000 odstotna!, kar pomeni, da se samo v Ameriki odpre več kot ena nova soba na dan. Igra pa je povsem obnorela tudi vse ostale kontinente – med prvimi prav Evropejce, ki slovimo kot kreatorji najboljših iger. V Sloveniji se je pričelo poleti 2014, konec leta smo imeli 6 sob, danes pa je različnih oblik igre že blizu tridest, kar pomeni skoraj 400 odstotno rast, v igri pa se je že pomerilo preko 60.000 Slovencev.

Toda žal ni vse tako rožnato. Trg je tudi pri nas že prenasičen in kar nekaj sob je bilo primoranih že zapreti svoja vrata, druge pa bodo lahko obstale le z nenehnim inoviranjem, odličnimi igrami, razvojem lastnih izvirnih visoko-tehnoloških rekvizitov ter velikimi vlaganji v marketing. Ne gre več za “hobi projekt” temveč velike investicije in tveganja. Zato so člani združenja sklenili (namesto, da bi si po slovensko metali polena pod noge), da si bodo pomagali do vse višje kakovosti igralne izkušnje z izmenjavo znanj, izkušenj, primeri dobre prakse in vzajemne promocije.

Ustanovni člani Združenja GIZ ER.SI so (po abecednem redu): Enigmarium, ki ga zastopa Nataša Potočnik, MindMaze zastopa Marko Maučec, The Key Taiji Tokuhisa in Zmajev Tempelj  Žiga Novak.  V svoje vrste vabijo tudi druge ponudnike stroritve, ki si z njimi delijo isto poslanstvo ter vizijo.

 

VEČ>> ZDRUŽENJE ER SI -PRESS RELEASE

 

zdruzenje escape room dejavnosti

Na sliki: z leve proti desni Enigmarium: Nataša Potočnik, Zmajev Tempelj: Žiga Novak, Mindmaze: Marko Maučec, The Key: Taiji Tokuhisa

Več o Članih>>

ENIGMARIUM® ESCAPE ROOM

logo2-enigmariumEnigmarium® »Escape Room« je septembra 2014 v Ljubljani prvi predstavil izviren koncept igre pobega. Februarja 2015 je postal turistična aktivnost št. 1 na portalu TripAdvisor. Danes je z desetimi povsem originalnimi sobami v treh državah EU trendsetter na področju IGRIFIKACIJE ter ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij v regiji. Sobe Enigmarium® odlikuje odličen »game flow« ter unikatne preizkušnje, ki jih ni moč videti nikjer drugje, zasnovane tako,  da vsak pride na svoj račun. Dramaturški lok vas drži v napetosti do zadnje sekunde, najprijaznejši game masterji pa s slikovnimi namigi priskočijo na pomoč in poskrbijo za nepozabno doživetje.

Da zna ekipa razmišljati tudi “out of the room” potrjuje Escape Igloo® iz pravega snega, prejemnik nagrade SNOVALEC 2015, s čemer je postal dobesedno NAJBOLJ KUL SOBA NA SVETU, ljubljanski Enigmarium pa se ponaša z odličjem: “Certificate of excellence 2016” portala TripAdvisor.  A ne počivamo na lovorikah. V Mariboru in Zagrebu čakata sobi nove generacije, kjer so zgodba, ambient, preizkušnje in osupljivi “hi-tech gadgeti” povsem zliti z mestno zgodovino.

To poletje se lahko preizkusite v novi »outdoor« mestni pustolovščini “UNLOCK LJUBLJANA”, v Mojstrani se vsak hip obeta pustolovska preizkušnja “Reši se v bivak!” Slovenskega Planinskega muzeja, v kaštelu Sanvinčenat pri Puli pa pustolovska igra »Pobegni z gradu«.  Jeseni na Trdinovo prihajata dve novi sobi. Center s petimi sobami na enem mestu ponuja pravi odgovor za zabavna in koristna druženja večjih podjetij in družb!  Zabava 100% zagotovljena, pridite se igrat!

Kontakt: 031 33 44 88, info@escape-room.si; www.escape-room.si,

MINDMAZE ESCAPE ROOM

logo2-mindmazeMindMaze je svoja vrata odprl v decembru 2014 in se nahaja v strogem centru Ljubljane, na kultni Trubarjevi ulici med Prešernovim trgom ter Zmajskim mostom. Osrednje mesto ima naša prestolnica, saj sta obe sobi tematsko povezani z Ljubljano.

Obiskovalci ob vstopu v Alkimistovo sobano zapustijo sodobni svet in se znajdejo v 16. stoletju, kjer morajo za uspešen pobeg najti zlato jajce ljubljanskega zmaja.

V drugi sobi se zgodba začne malo kasneje, natančneje v letu 1943, ko je bila Ljubljana obdana z bodečo žico. Obiskovalci prevzamejo glavno vlogo pri reševanju mesta, ko se soočajo z iskanjem poti iz zapora in iskanjem zemljevida Okupirane Ljubljane, kakor se igra tudi imenuje.

Da gre za nepozabno doživetje nam vztrajno ponavljajo naši obiskovalci, ki svoje vtise vzorno zapisujejo na portalu Tripadvisor od katerega je MindMaze prejel odličje “Certificate of excellence 2016”. Obiskovalci sobi izkoristijo za doživetje nepozabnih 60 minut, ki jih doživijo z družino, prijatelji ali sodelavci. Vsem je skupno to, da se umaknejo iz svojega vsakdana v film, kjer so prav oni glavni junaki.

Uspešno zgodbo nadaljujemo saj bodo v kratkem razkrili novo poglavje, kjer se bodo združili elementi »Escape Room«  ter iskanja zaklada v novi igri “Play Ljubljana” ki bo potekala po mestnem središču.  Prav vse vabimo, da sami odkrijejo naše glavno mesto, kot ga še ne poznajo. Pa naj bo v sobi ali na ulicah Ljubljane.

Kontakt: 041 991 771, www.mindmaze.si, info@mindmaze.si

THE KEY ESCAPE ROOM LJUBLJANA

logo2-the-keyThe Key je odprl svoja vrata decembra 2014 in naši prvi sobi sta nastali po vzoru enega največjih mislecev Leonarda DaVincija in najbolj znanega domišljiskega detektiva Sherlocka Holmesa. Naša posebnost je, da sta ti sobi medsebojno povezani in zaradi take postavitve, smo čas pobega podaljšali na 70 minut.

Ti sobi sta tudi izredno popularni za tako imenovane Team buildinge, saj omogočajo izvedbo ”bitke”, kjer se lahko naenkrat pomeri do največ 10 obiskovalcev in je zaradi tekmovalnega značaja najbolj adrenalinsko doživetje.

V prvih dveh sobah smo ugotovili, da tudi otroci neverjetno uživajo v naših nalogah in to je bila  pobuda za temo naše zadnje odprte sobe, ki smo ji nadeli ime Čudežna dežela. Kljub rahlo zavajajočemu imenu Čudežna dežela pa predstavlja odrasla verzija eno težjih sob pobega.  Vse tri sobe so bile narejene z mislijo, da bodo nekaj posebnega, unikatnega in nepozabnega, kar nam je izvrstno uspelo. Zaradi raznolikosti in možnosti prilagajanja, so namenjene tako mladim kot mladim po srcu, praznovanju otroških rojstnih dni, team buildingom, darilni boni pa so darilo, ki razveseli prav vsakogar.

Dobrodošli, pridite na nepozabno dogodivščino.

Kontakt: 030 23 23 23, www.thekey.si, info@thekey.si

ZMAJEV TEMPELJ ESCAPE ROOM

logo2-zmajev-tempeljeZmajev tempelj je »Escape Room« nove generacije, v katerega smo vložili 10-letno znanje in izkušnje na področju povezovanja zgodb in metode igre v celovito, dramaturško premišljeno doživetje. Razlikujemo se po nekoliko bolj fizični izkušnji za obiskovalce in predvsem po celostni zgodbi o Bratovščini ljubljanskega zmaja, ki jo nadaljujemo tudi z drugimi programi na zmajsko tematiko (geo-lokacijska igra po Ljubljani z naslovom Zmajevo gnezdo in mobilni escape program Čarovniška šola). In kako poteka? Obiskovalci Zmajevega templja med igro postanejo udeleženci pristopnega rituala v Bratovščino. Cilj igre je poiskati pot v tempelj in znameniti meč, s katerim je Jazon pred davnimi leti premagal strašnega zmaja.

Vrhunec dogodka je spust z vrvjo v ljubljansko podzemlje in čisto pravi slap, za katerim se skrivajo največji zakladi ljubljanske zgodovine. Zmajev tempelj ježiva pustolovska igra po vzoru filmov o Indiani Jonesu, ki nagovarja vse čute obiskovalcev, izživlja otroške sanje in sproža adrenalin.

Tempelj je sicer le eden od escape projektov podjetja MICE d.o.o., ki se sicer celostno ukvarja z zasnovo in organizacijo doživetij, predvsem za potrebe korporativnih naročnikov. Metodo escape sobe (reševanje ugank v omejen prostoru in času) uporabljamo kot sodelovalne igre, ki so uvod v team building, strokovno delavnico ali pa se uporabljajo za ocenjevalne kadrovske postopke.

V zadnjih 2 letih smo zasnovali 3 escape programe na stalni lokaciji in 3 mobilne programe za skupine med 15 in vse do 70 oseb. MICE d.o.o. sicer upravlja tudi s prireditvenim prostorom Orehov gaj v Ljubljani, team building agencijo TeamBuildingLab in podjetjem za doživljajski inženiring Zavod Martin Krpan.

Kontakt: 040 532 525, www.dragontemple.si, apolonij@dragontemple.si