Ali ste vedeli, da je prvi oktober Svetovni dan sob pobega?

Leta 2014 je pobuda prišla z Nizozemske, danes pa ga praznujemo po vsem svetu. V slovenskem Gospodarskem interesnem Združenju escape room dejavnosti GIZ ER.SI smo vam na ta dan pripravili nekaj zanimivih podatkov.

  1. Escape room igre so v tem norem svetu vse bolj priljubljene.  Ne le pri igralcih, katerim pomeni varen odklop od ponorelega sveta, temveč na ta trg z velikimi koraki vstopajo lastniki blagovnih znamk kot so  Warner Bros in HBO, ki tematski escape room z naslovom filma uporabijo v promocijske nemene / oziroma zaračunavajo pravice do uporabe naslova filma. Da RedBull zdaj vsako leto prireja tekmovanje, ni več novica, vsem pa je jasno, da je igra odličen način, da znamka zleze pod kožo igralca. Tako v Bristolu lahko igrate sobe “Doctor Who” v Londonu  igro Sherlock Holmes (BBC) … Nekaj pa je tudi naslovov, ki nimajo odkupljenih pravic.

  2. Kar trije filmi z naslovom Escape Room so že na trgu /dva nista vredna ogleda/, thriller “Escape Room”  Columbia Pictures / januar 2019 pa je bil prava uspešnica, ki se ji obeta nadaljevanje v letu 2020. Naslov bo, kdo bi si mislil, “Escape Room 2”.

  3. Zanimivo se nam zdi tudi to: igre escape room so se najprej igrale na računalniku. Leta 2007 se je Takao Kato v Kyotu na Japonskem prvi domislil, da bi tako igro priredil v resničnem prostoru. Ideja je obnorela svet. Toda danes gre razvoj nazaj v vse bolj računalniško vodeno doživetje – pravzaprav se VR escape room ne razlikuje prav dosti od tistega, ki smo ga igrali leta 2007 s tipkovinico –  le način gibanja je drugačen. Čakamo, da se VR razvije do te mere, da bomo lahko res “padli noter” in da se bo res dalo sodelovati – zaenkrat nas vsa oprema, kijo moramo nositi s seboj še preveč omejuje. Do tedaj pa se pridite igrat s pravimi rečmi in živimi soigralci, saj take resolucije kot jo ima resničnost, nima noben ekran.

  4. V dobri igri escape room je ravno prava kombinacija intelektualnih  in fizičnih izzivov, najpomembnejša razlika pa je  prav to, da v tej igri ne igramo drug proti drugemu, ampak zmagujemo skupaj.

Kaj pa pravi statistika?

Na svetu pa je menda že 55.399 sob pobega, največ jih je na Kitajskem.

Najbolj popularne teme so: pustolovščina, kriminal, zgodovina.

ter ….  najbolj zanimivo:

Slovenija je na šestem mestu na svetu po številu sob pobega na prebivalca!

(vir: https://www.escaperoomsnederland.nl/)

Ni izgovorov, da v vaši bližini ni nobege igre – pridite se igrat!

Enigmarium, MindMaze,The Key, Zmajev Tempelj, Energy Escape Room in Escape Castle Svetvinčenat