Člani in članice Gospodarskega Interesnega združenja escape room dejavnosti GIZ ER.SI smo danes na MINISTRSTVO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO naslovili zahtevo za vključitev dejavnosti »R93.210 zabaviščni parki in tematski parki« med prejemnike finančne podpore za projekt »Sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19«.

naša branža sodi med aktivne deležnike na področju turizma, vendar se na program pomoči  “Za sofinanciranje promocije slovenske turistične ponudbe v letu 2020” ni mogla prijaviti, ker kajti dejavnost ni sodila na področje »I – Gostinstvo« ali »N – dejavnost potovalnih agencije«  … temveč v  »R – zabaviščni in tematski parki«, ki pa so bili iz progama izvzeti.

Panoga igrificiranih resničnostnih doživetij postaja vedno bolj pomemben deležnik v turizmu, ki člane povezuje tudi v Gospodarskem interesnem združenju escape room dejavnosti GIZ ER.SI. Združenje skrbi za skupno promocijo, varnostna pripročila in visoko kakovost doživetij in Slovenija se uvršča v vrh najbolj kreativnih iger pobega tudi v svetovnem merilu, naše igre pa igrajo obiskovalci, ki prihajajo z vsega sveta.

Poleg tujih gostov, ki so navdušeni nad kakovostjo slovenskih iger, in se k nam radi vračajo, pa je visok delež obiskovalcev tudi iz Slovenije, saj je igra »pobegni iz sobe« – igra v kateri ekipa dva do pet igralcev za uro časa pobegne od resničnega sveta – v njej pa rešujejo resnične uganke z resničnimi soigralci.

Ker so igre zasnovane tako, da v njih vsak član ekipe pride na svoj račun, in največkrat povezane tudi z zgodbo, zlito z resnično zgodovino (ne le entertainmentent, temveč edutainment), so tovrstne igre vse bolj priljubljene pri tujih obiskovalcih, ki prav zaradi njih potujejo po vsem svetu.

Naša mlada branža postaja sinomim za zdravo preživljanje prostega časa, odmaknjeno od ekranov, v družbi resničnih prijateljev. Akterji se trudimo za vse bolj inovativne igre in zato sredstva nenehno vlagamo v razvoj novih doživetij, ki privabljajo nove obiskovalce, redno plačujemo vse dajatve, vendar nimamo rezervih sredstev za kritje stroškov v času, ko ne obratujemo zaradi veljavnih odlokov.

Za preživetje celotne branže je torej ključnega pomena, da se v projekt »Sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19« uvrsti tudi razred dejavnosti – R 93.210 zabaviščni in tematski parki, ter da se Dejavnost zabaviščnih parkov R93.210, kamor sodijo nepozabna, igrificirana doživetja vključi tudi v Strategijo trajnostnega razvoja slovenskega turizma 2021–2025.

Zahtevo je podpisalo 11 članov in članic  Gospodarskega interesnega združenja escape room dejavnosti GIZ ER.SI. Upamo na pozitiven odgovor in da se situacija vendarle umiri.