ARHIV OBJAV

NOVICA 15.05.

Vlada je na dopisni seji 14. 5. 2020 z Odlokom o preklicu epidemije  preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020.

Ob tem ostajajo še v veljavi nekateri ukrepi, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Toda preklic epidemije še ne pomeni tudi konca ukrepov – nekateri izmed teh so še vedno v veljavi, kot na primer držanje distance, nošenje mask v zaprtih prostorih …

Za zamejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji ključnega pomena, da posamezniki dosledno spoštujemo naslednje ukrepe:

– Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje rok

– Ne dotikamo se obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, če roke prej niso umite ali razkužene.

– Upoštevanje pravilne higiene kašlja

– Spoštovanje pravil fizičnega distanciranja vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 m

– V primeru bolezenskih znakov ostanemo doma

– Spoštovanje priporočil / navodil NIJZ ob sproščanju ukrepov  za podporne dejavnosti v turizmu , ki so objavljeni na spletni strani NIJZ – link TULE  

Priporočila z napotki NIJZ usklajuje tudi Združenje – dostopna so tule:

https://escape-room-slovenija.si/ponovno-odpiranje-dejavnosti-18-maja-v-skladu-s-preventivnimi-pogoji/

POSODOBITEV 07.05.2020 – pripravljamo pripročila pred ponovnim odprtjem. Vprašanje v zvezi s tem, kdaj lahko sobe ponovno odpremo smo naslovili na MGRT in pripravili osnutek priporočil

Priporočeni ukrepi in postopki:

 1. Splošna priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom

Pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom, SARS-CoV-2, je tako kot pri drugih nalezljivih
bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati splošna priporočila (Vir: NIJZ):

KLIKITE TULE: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

 

Priporočila za izvajanje escape room dejavnosti s strani Združenja:

Igre escape room se odvijajo v prostornih in zračnih prostorih, v majhnih skupinah oseb, ki se med seboj poznajo (od dva do največ pet igralcev, največkrat so to  družine, prijatelji, par, sodelavci …)

Varnost igralcev kot seveda zaposlenih je na prvem mestu. Ob upoštevanju visokih higienskih standardov in splošnih priporočil zgoraj, priporočamo dodatne ukrepe:

 • Igro, ki traja eno uro, lahko odigra od dva do največ pet igralcev.

 • Igralci morajo igro rezervirati vnaprej in potrditi, da se strinjajo s splošnimi pogoji (ki vključujejo napotke za preprečevanje okužb s koronavirusom)

 • Priporočamo, da se ob rezervaciji opravi plačilo storitve:  preko predračuna, paypala, spletnega plačila s kartico itd – da se zmanjša število stikov. V kolikor to ni mogoče, priporočamo plačilo s kartico na lokaciji. POS terminal po vsaki uporabi razkužimo.

 • Igralci morajo v zaprtih prostorih nositi masko.

 • Ob prihodu, (deset minut pred začetkom termina), si morajo obiskovalci najprej razkužiti roke. Na voljo so dezinfekcijska sredstva za razkuževanje rok (z najmanj 60% etanola).

 • Sprejme jih gamemaster, ki nosi masko (masko menja na vsake dve uri in ima razkužene roke), ter z razdalje najmanj 1,5 m razloži pravila (če je možno, se postavi pleksi steklo).

 • V kolikor igralci uporabijo toaletne prostore, si igralci umijejo roke z milom in vodo, da zmanjšamo možnost vnosa od zunaj in roke razkužijo.

 • Ob vstopu v prostor, kjer se odvija igra (in je prezračen ter očiščen – površine, s katerimi prihajajo v stik igralci pa dezinficirane), si igralci roke še enkrat razkužijo. Razkužilo je na voljo ves čas igre.

 • Gamemaster spremlja igro iz drugega prostora.

 • Ko je igre konec, ekipa čimprej zapusti prostore.

 • Ob odhodu si igralci še enkrat razkužijo roke

 • Zagotovi se vsaj dve uri časa med termini, preden pride naslednja ekipa, da se ekipe med seboj ne bi srečevale

 • V vmesnem času gamemaster prostore prezrači v skladu z https://www.nijz.si/sl/navodila-za-prezracevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19

 • V vmesnem času gamemaster prostore očisti in dezinficira – vse površine, ki se jih igralci dotikajo se dezinficirajo, prav tako tla … v Skladu z https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval

 • Sproti spremljamo napotke NIJZ in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije

Priporočila za obiskovalce:

 • Igre naj se udeležijo le povsem zdravi igralci. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

 • Roke si pred samo igro (ob prihodu) skrbno umijemo z milom in vodo ali uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.

 • V notranjih prostorih nosimo masko.

 • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.

————–

ARHIV OBJAVA 16.13.2020

Od 16.3.2020 v Sloveniji velja Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, kar pomeni, da smo vsi ponudniki escape room storitev v Sloveniji dolžni zapreti vrata ter prenehati ponujati storitve (pripročamo, da oglaševalske akcije začasno ustavite in zamrznete bookinge).  

Podjetjem, ki se ukvarjajo z escape room dejavnostjo priporočamo, da spremljajo objave Ministrstrva za Zdravje, Ministrstva za Gospodarsto in NIJZ.

Delodajalci lahko svoje zaposlene v tem času pošljejo na čakanje, Bianco sklep je TULE

Najpogostejša vprašanja v povezavi s plačami TULE, vprašanja in odgovore v zvezi u uredbo pa TULE

Upamo, da bomo skupaj (s tem, da ostanemo doma) pripomogli k zajezitvi hitrega širjenja virusa!

—–

ARHIV IBJAVA13.03.20202 Člani Združenja GIZ ER.SI so na seji 13.03.2020 sprejeli naslednje priporočilo:

Združenje GIZ ER.SI poziva vse, ki delujejo na področju escape room dejavnosti  – vključno z igrami na prostem – da (kljub temu, da trenutna prepoved javnih prireditev velja za dogodke z več kot 100 udeleženci)  v času začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti med 16. In 27. marcem tudi sami prekinejo z obratovanjem, ravnajo družbeno odgovorno in s tem pomagajo k zajezitvi hitrega širjenja koronavirusa COVID 19.

Ob tem Združenje GIZ ER.SI apelira na vlado in državne organe, da sprejme razširi prepoved javnih prireditev tudi na manjše dogodke, ter da za čas prekinitve dejavnosti sprejme ustrezne ukrepe za zaščito prirediteljev: zamrznitev najemnin, zamrznitev odplačevanja kreditov in obresti, davkov in dajatev.

Na obiskovalce, ki so morda že kupili vstopnico pa se obrača s pobudo, ki te dni kroži tudi na družbenih omrežjih – spodaj >>

escape room covid19

ARHIV: z dne  10.03.2019 0b 8.30 uri

Previdnostni ukrepi ter priporočila izvajalcem escape room dejavnosti v povezavi z COVID 19 – koronavirus z dne  10.03.2019 0b 8.30 uri

V skladu z napotki NIJZ, v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 in navodila za preprečevanje njegovega širjenja, ki jih člani  Združenja GIZ ER.si redno spremljamo (POVEZAVA) smo pripravili priporočila in previdnostne napotke za akterje na področju escape room dejavnosti.

Od 9. marca velja odredba, s katero je prepovedano zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 100 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19).

Igre escape room se odvijajo v prostornih in zračnih prostorih, v majhnih skupinah oseb, ki se med seboj poznajo (od dva do pet igralcev, ki se med seboj poznajo – družine, prijatelji, par, sodelavci … zato obratujejo brez omejitev – ob upoštevanju dodatnih previdnostnih ukrepov in priporočil.

Varnost igralcev kot seveda zaposlenih je na prvem mestu. Ob upoštevanju visokih higienskih standardov in varnostnih napotkov, ki so že uveljavljeni v naš dejavnosti priporočamo: 

Dodatni ukrepi v zadnjem času:

 • po vsaki igri prostore skrbno prezračimo (vsak ponudnik presodi o morebitnem povečanju časa med dvema igrama)
 • po vsaki igri razkužimo površine, katerih se dotikajo igralci (npr. kljuke, pulti, ključavnice …)
 • obiskovalce naprošamo, da si ob prihodu umijejo roke z milom in vodo, da zmanjšamo možnost vnosa od zunaj
 • na voljo so dezinfekcijska sredstva za razukuževanje rok (z najmanj 60% etanola)
 • Sproti spremljamo napotke NIJZ in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije

Priporočila za obiskovalce:

 • Igre naj se udeležijo le povsem zdravi igralci. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. 
 • Roke si pred samo igro (ob prihodu) skrbno umijemo z milom in vodo.  V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
 • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Roke redno umivamo / razkužujemo.
 • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.

Citat s strani NIJZ (10.03.2019 0b 8.30 uri)  Razumljivo je, da pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja.