ZADNJE NOVICE – ODPIRANJE 18. MAJA

Epidemiološka situacija v Sloveniji se umirja, zato je vlada 13. maja sprejela Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev na področju turizma.

Prepovedano ostaja ponujanje naslednjih storitev:

  • nastanitvenih obratov nad 30 sob,
  • nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
  • wellness in fitness centrov,
  • bazenov in vodnih aktivnosti,
  • diskotek in nočnih klubov.

V prodajalnah so z novim odlokom vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

V prihodnjih dneh bo svet skupaj s predstavniki nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravil predlog zaščitnih standardov, ki bodo določali izvajanje gostinskih in turističnih storitev.

Neuradno: verjetno se bomo držali napotkov, ki bodo veljali za oddajanje sob  – sledimo in sproti objavljamo!

Napotke za varno opravljanje dejavnosti bomo objavljali sproti – kar smo pripravili v skladu z dosegljivimi napotki NIJZ dosedaj tule: https://escape-room-slovenija.si/covid19-koronavirus-escape-room/

Odlok začne veljati 18. maja. VIR: https://www.gov.si/novice/2020-05-13-16-redna-seja-vlade-republike-slovenije/

Kako naprej?

Minister Počivalšek je ob robu seje 4.5.2020 povedal, da lahko »turizem računa na dodatno pomoč države«. Ta bi po predlogu sveta šla v smeri podaljšanja veljavnosti že sprejetih ukrepov za ohranitev delovnih mest v turizmu in zagotavljanje likvidnosti podjetij, svet pa bo vladi predlagal tudi oblikovanje dodatnega vira za nepovratne kredite za pokrivanje obratovalnih stroškov v turizmu

Po njegovih besedah je za turizem ključno, da bo imel podporo tudi po izteku letošnje sezone. Dobre zgodbe »moramo ohraniti pri življenju« in jim pomagati, da bodo preživele to zares težko leto. »Turizem bo v prihodnje drugačen, od nas pa bo odvisno, ali se bomo na nove razmere in nove navade znali pravočasno prilagoditi«. (vir MGRT)

Na seminarju STO (14.5.) pa je  državni sekretar Simon Zajc povedal tudi, tudi da bodo na voljo tudi nepovratna sredstva za razkužila in zaščitna sredstva.

Veliko nas trpi tudi zaradi visokih najemnin. Pomoč za mala podjetja (s.p.je) je prav tako ključna, sofinanciranje promocijskih aktivnosti tudi.

Združenje tudi apelira in opozarja MGRT ter STO, da vključuje tudi našo kategorijo (tematski parki) v razpise, spodbude in programe pomoči.  Ter sproti objavlja vse novosti.

Sledite našim novicam, oziroma, vabimo vas, da se pridružite v Združenju, ki skrbi za vso našo panogo.