POSODOBITEV 16.13.2020

Od 16.3.2020 v Sloveniji velja Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, kar pomeni, da smo vsi ponudniki escape room storitev v Sloveniji dolžni zapreti vrata ter prenehati ponujati storitve (pripročamo, da oglaševalske akcije začasno ustavite in zamrznete bookinge).  

Podjetjem, ki se ukvarjajo z escape room dejavnostjo priporočamo, da spremljajo objave Ministrstrva za Zdravje, Ministrstva za Gospodarsto in NIJZ.

Delodajalci lahko svoje zaposlene v tem času pošljejo na čakanje, Bianco sklep je TULE

Najpogostejša vprašanja v povezavi s plačami TULE, vprašanja in odgovore v zvezi u uredbo pa TULE

Upamo, da bomo skupaj (s tem, da ostanemo doma) pripomogli k zajezitvi hitrega širjenja virusa!

—–

UPDATE 13.03.20202 Člani Združenja GIZ ER.SI so na seji 13.03.2020 sprejeli naslednje priporočilo:

Združenje GIZ ER.SI poziva vse, ki delujejo na področju escape room dejavnosti  – vključno z igrami na prostem – da (kljub temu, da trenutna prepoved javnih prireditev velja za dogodke z več kot 100 udeleženci)  v času začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti med 16. In 27. marcem tudi sami prekinejo z obratovanjem, ravnajo družbeno odgovorno in s tem pomagajo k zajezitvi hitrega širjenja koronavirusa COVID 19.

Ob tem Združenje GIZ ER.SI apelira na vlado in državne organe, da sprejme razširi prepoved javnih prireditev tudi na manjše dogodke, ter da za čas prekinitve dejavnosti sprejme ustrezne ukrepe za zaščito prirediteljev: zamrznitev najemnin, zamrznitev odplačevanja kreditov in obresti, davkov in dajatev.

Na obiskovalce, ki so morda že kupili vstopnico pa se obrača s pobudo, ki te dni kroži tudi na družbenih omrežjih – spodaj >>

escape room covid19

ARHIV: z dne  10.03.2019 0b 8.30 uri

Previdnostni ukrepi ter priporočila izvajalcem escape room dejavnosti v povezavi z COVID 19 – koronavirus z dne  10.03.2019 0b 8.30 uri

V skladu z napotki NIJZ, v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 in navodila za preprečevanje njegovega širjenja, ki jih člani  Združenja GIZ ER.si redno spremljamo (POVEZAVA) smo pripravili priporočila in previdnostne napotke za akterje na področju escape room dejavnosti.

Od 9. marca velja odredba, s katero je prepovedano zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 100 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19).

Igre escape room se odvijajo v prostornih in zračnih prostorih, v majhnih skupinah oseb, ki se med seboj poznajo (od dva do pet igralcev, ki se med seboj poznajo – družine, prijatelji, par, sodelavci … zato obratujejo brez omejitev – ob upoštevanju dodatnih previdnostnih ukrepov in priporočil.

Varnost igralcev kot seveda zaposlenih je na prvem mestu. Ob upoštevanju visokih higienskih standardov in varnostnih napotkov, ki so že uveljavljeni v naš dejavnosti priporočamo: 

Dodatni ukrepi v zadnjem času:

  • po vsaki igri prostore skrbno prezračimo (vsak ponudnik presodi o morebitnem povečanju časa med dvema igrama)
  • po vsaki igri razkužimo površine, katerih se dotikajo igralci (npr. kljuke, pulti, ključavnice …)
  • obiskovalce naprošamo, da si ob prihodu umijejo roke z milom in vodo, da zmanjšamo možnost vnosa od zunaj
  • na voljo so dezinfekcijska sredstva za razukuževanje rok (z najmanj 60% etanola)
  • Sproti spremljamo napotke NIJZ in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije

Priporočila za obiskovalce:

  • Igre naj se udeležijo le povsem zdravi igralci. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. 
  • Roke si pred samo igro (ob prihodu) skrbno umijemo z milom in vodo.  V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
  • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Roke redno umivamo / razkužujemo.
  • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.

Citat s strani NIJZ (10.03.2019 0b 8.30 uri)  Razumljivo je, da pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja.